poniedziałek, 21 października 2013

Wolowina po burgundzku- Boeuf bourguignon-Beef Bourguignon

Witam :)
Zaszalalam I wczoraj zaczelam przygotowania do dzisiejszego obiadu. Jest to klasyczne danie francuskie, czasochlonne, ale rozplywaja sie w ustach wolowina I jej niesamowity smak wynagradza wszystko:
Wolowina po burgundzku


Wolowina po burgundzku 004.JPGKroimy ok 1 kg wolowiny w kosteczke, wrzucamy na rozgrzany olej. Smazymy.
W miedzyczasie kroimy 6-8 marchewek
ok 150-200 bekonu.
2 cebule- skrajamy w kostke
Wszystko wrzucamy do podsmazonej wolowiny. Doprawiamy tymiankiem. Smazymy ok 5-10 min.

Dolewamy dwie szklanki- dobrego czerwonego wytrawnego wina.
Wolowina po burgundzku 006.JPG
Na patelni obsmazamy na lyzce masla I 2 -3 zabkach czosnku ok 200-250 gr pieczarek pokrojonych w cwiartki.
Szykujemy szklanke bulionu wolowego z 2 kostek.
Podsmazone pieczarki wrzucamy do garnka z wolowina, zalewamy bulionem.
Wolowina po burgundzku 014.JPG
Na bardzo malym gazie pod przykryciem dusimy wolowine przynajmniej  :) trzy godziny. Ja dusilam 4 godziny. Mozna tez w piekarniku.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami.
Zycze smacznego :)
Wolowina po burgundzku 015.JPG

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit