poniedziałek, 5 maja 2014

Kurczak w marynacie musztardowo-klonowej

 Obiad :) ten kurczak stał się przebojem na naszym stole- ostrość musztardy ze słodyczą syropu klonowego- zachwycił każdego. Czy wiecie, że syrop klonowy jest mniej kaloryczny niż miód I zawiera też mniej kalorii :) Jako pierwsi w pozyskiwaniu syropu klonowego I wyrobu cukru byli Indianie z Ameryki, z części północno-wschodniej. Polecam :)
Zaczynamy :
Składniki:
udka z kurczaka
1 musztarda Dijon-220 gr
220 ml  syropu klonowego
2 łyżki octu winnego
sól, pieprz
rozmaryn
 Wykonanie:
Połowę składników *( musztarda, syrop klonowy, ocet ) mieszamy razem w misce. Dodajemy ok 1/4 łyżeczki pieprzu I soli. Do marynaty wrzucamy kurczaka- najlepiej bez skóry :).
Mieszamy by udka przeszły marynatą.
Odstawiamy na pół godziny.


*Resztę składników wykorzystujemy w sosie miodowo-klonowym.-znajdziecie tutaj

Nagrzewamy piekarnik do 220 C . Udka łącznie z marynatą przenosimy do naczynia żaroodpornego lub do blaszki .

Pieczemy 40-45 min.

Po tym czasie kurczak jest gotowy. Wyciagamy kurczaka na talerz, a marynatę przelewamy do rondla I robimy pyszny sos.


Obiad podałam z sosem musztardowo- klonowym I z pieczonymi ziemniakami.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit