środa, 2 lipca 2014

Sernik na zimno z musem truskawkowym

 Kochani, ten sernik spełnia wszystko co kochamy w sernikach- jest serowy :) puszysty, lekki jak pianka I przepyszny. Pamiętam że jakiś czas temu robiłam go trzy dni pod rząd- nie mogliśmy się oprzeć jego lekkości I cudownemu smakowi :)
Zaczynamy :)
Składniki:
1 kg zmielonego sera
500 ml śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
4 czubate łyżeczki żelatyny

składniki na mus:
150 gr truskawek
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny

biszkopty , truskawki I galaretka truskawkowa

Wykonanie:
Na początek rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody żelatynę. W jednej - pól szkl wody I 4 łyżeczki żelatyny , w drugiej 1/3 szkl wody I 1 łyżeczka żelatyny.
Mus:
Truskawki z cukrem pudrem miksujemy. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy I odkładamy do lodówki.


Sernik,  dno blaszki wykładamy biszkoptami.
W misce ubijamy na sztywno śmietanę, dodając cukier puder. Teraz powoli dokładamy zmielony ser. Cały czas miksujemy . Dodajemy żelatynę- miksujemy do połączenia wszystkich skłądników. Wylewamy do formy. Na ser nalewamy mus truskawkowy I mieszamy łyżką , zanurzając łyżkę w masie- kopiemy :)
Wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
Dekorujemy truskawkami, zalewamy galaretką
Gotowe:)



Smacznego:)

1 komentarz:

  1. Miętowa Kuchnia7 lipca 2014 07:49

    Pyszne naleśniki, chyba sobie zaraz zrobię takie:)

    OdpowiedzUsuń

you might also like

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pinit